Победители

Първа награда


Architects for Urbanity
Netherlands

Втора награда


I/O архитекти
Bulgaria

Трета награда


Spatial practice
Hong Kong

Конкурсът

Варна има нужда от съвременна библиотека

Община Варна и Камарата на архитектите в България канят архитекти от цял свят в открит международен конкурс за нова сграда на Регионалната библиотека в града. Конкурсът цели да събере под един покрив колекцията на библиотеката, сега разпръсната в шест различни сгради, като едновременно с това създаде ново активно обществено пространство в центъра на Варна. Участвайте.

График

Освободете си ноември

07 септември Обявяване на конкурса
13 ноември Краен срок за задаване на въпроси
23 ноември Краен срок за получаване на проектите. 17:30
25-27 ноември Техническа комисия
28-29 ноември Заседание на международното жури.

Без предварителна регистрация

Участието става само с изпращане на проект и необходимите документи до 23 ноември 2015.

Безплатно

Не се изисква такса за участие, както и за достъп до документацията.

Архитекти с правоспособност

Могат да участват български или чуждестранни физически или юридически лица, но само ако имат архитектурна проектантска правоспособност в съответната държава на регистрация.

Награди

Три награди и покана за договаряне

Първа награда

20 000 лв.

Втора награда

10 000 лв.

Трета награда

10 000 лв.


Победителят в конкурса ще бъде поканен за договаряне с Община Варна за изготвяне на технически и работен проект с максимален общ хонорар

600 000 лв.

Жури

Поканени и потвърдили членове на журито: автори на библиотеки в Европа; архитекти с опит
в обществените сгради; представители на Варна

Трине Бертхолд

Асоцииран партньор в schmidt hammer lassen architects, където от 2007 до 2014 ръководи проекта за новата библиотека в Oрхус. Заместник-декан на Aarhus School of Architecture, Дания.

Петр Лешек

Съосновател и партньор в Projektil architekti, Чехия. Студиото стои зад Националната техническа библиотека в Прага, Научно-изследователската библиотека в Hradec Králové и други важни обществени сгради.

Бевк Перович

Bevk Perović arhitekti са словенско архитектурно студио, автори на жилищни и университетски сгради, музеи и социални жилища, както и победители в конкурса от 2012 за Национална и университетска библиотека NUK II в Любляна.

Калоян Еревинов

Водещ архитект в Zaha Hadid Architects, където отговаря за проектантския и строителен процес на големи обществени сгради в Сеул, Южна Корея и Шанхай и Пекин, Китай. В момента живее и работи в Пекин.

Анета Булант-Каменова

Съосновател на австрийското архитектурно студио Bulant & Wailzer. Завършва архитектура в София през 1969 г., след което започва работа в "Главпроект", където участва в редица значими обществени проекти. Живее и работи във Виена от 1981 година.

Ирена Савакова

Водещ проектант в AECOM Design . Родена във Варна, тя живее и работи в Съединените щати и през последните години е участвала в проектирането на редица значими обществени сгради в САЩ, Африка и Близкия изток.

Мартин Христов

Заместник-председател на КАБ - Регионална колегия Варна. Съосновател на E-Arch Studio, проектирали много жилищни и обществени сгради във Варна и региона.

Виктор Бузев

Главен архитект на град Варна

Цели

“Има цял час до срещата, ще те чакам в библиотеката…”

Новата сграда на варненската Регионална библиотека ще бъде първата библиотечна сграда, построена в България за последните 30 години. Тя трябва да демонстрира съвремено отношение към книгите и читателите и да излъчва едно основно послание: “Ние сме модерна, отворена и приятелска институция. Елате да прекарате свободното си време тук.”

От новата библиотека се очаква:

01

Да създаде качествено ново обществено пространство в града

02

Да предложи нова и адаптивна среда за четене и учене

03

Да събере в една сграда разпръснатия фонд от 866 000 библиотечни документа на Регионална библиотека Варна и да осигури място за нови 400 000

04

Да осигури удобно функциониране на традиционните библиотечни дейности

05

Да стане привлекателно място и добра алтернатива за свободното време на хора, които традиционно не ползват библиотеки

06

Да стане успешно интегрирана част от околната градска среда като едновременно с това предложи разпознаваем архитектурен образ.

Място и обхват

“Не познавам Варна, каква е тази висока сграда?”

Сградата на Община Варна

Бул. "Осми Приморски полк"

Ул. "Проф. Марин Дринов"

Ул. "Братя Миладинови"

Зоната, обект на конкурса, е заключена между улиците бул. “Осми Приморски полк”, ул. “Братя Миладинови”, ул. “Проф. Марин Дринов” и сградата на Община Варна.

Основен пространствен акцент в района е сградата на Община Варна, завършена през 1981 г., която със своите 17 етажа, представително разработеното околно пространство, категоричен силует и специфични материали доминира възприемането на средата.

В момента зоната съвместява функциите на открит паркинг за нуждите на Община Варна и парково пространство.

Зоната в Google Maps

Фото албуми: Въздушни снимки | Сградата на Общината | Конкурсната зона | От покрива на Общината | От съседните улици | Варна

Конкурсът в цифри

18 500 м2

Надземно застрояване на новата сграда - максимална разгъната застроена площ

11 000 м2

Подземен обществен паркинг за 300-350 автомобила на 3 нива. Паркингът не обслужва само библиотеката, а всички, които паркират в центъра на Варна.

1 266 000

библиотечни документа капацитет (при 866 000 настоящ фонд)

20 000 лв.

Първа награда

10 000 лв. втора и трета награда

600 000 лв.

Прогнозен хонорар за изготвяне на технически и работен проект след края на конкурса. Победителят ще бъде поканен за договаряне.

40 000 000 лв.

Обща инвестиция за осъществяване на сградата и околното пространство

Задание за проектиране

… и всички други материали за участие

Свалете заданието — PDF файл, в който ще намерите цялата необходима информация, за да започнете проектиране. Ако вече сте го изтеглили, можете да разгледате и всички други материали за участие, събрани на една страница: декларации, DWG файлове, карти, снимки (линкове към всички тях има и в самото заадние).

Свалете заданието Проучете всички материали

PDF, 45 MB

Контакт
Срокът за задаване на въпроси изтече.

info@varnalibrary.bg
op@varna.bg

Проверете често задаваните въпроси

Абонамент за известия

Проверете отново имейла си, изглежда невалиден.

Ще получавате известия за: публикуване на нови често задавани въпроси, допълнителни материали, промени в регламента, наближаващи крайни срокове. Гарантираме, че няма да изпращаме рекламни съобщения.
Вижте всички известия, изпратени досега.